четвъртък, 3 декември 2015 г.

Защо се нуждаем от храна

   Храненето е основен жизнен процес, свързан с приемането, преработването и усвояването на хранителни вещества. Благодарение на този процес, живият организъм обезпечава своите нужди.

   Съществуват два типа хранене- самостойно и несамостойно. Самостойно се хранят всички фотосинтезиращи организми- растения, водорасли, бактерии. Те имат способостта сами да изграждат необходимите им хранителни вещества, с участието на слънчева светлина и въглероден диоксид. Несамостойното хранене е характерно за гъбите и животните, в това число и човека. При него, организмите си набавят наготово хранителни вещества.




   Храненето трябва да осигури хармонично развитие на организма, да предпазва здравето, да удължава живота и да увеличава производителността на труда. Това се постига посредством ежедневен прием на храни, които съдържат различни хранителни вещества. Тези вещества действат по три начина:

 1. Внасят материал за изграждане и възстановяване на клетки, тъкани и органи;
 2. В процесите на тяхното окисление и разпадане организмът се снабдява с топлина и енергия, които са необходими за жизнената му дейност;
 3. Взимат участие в регулацията на множество процеси в организма.

  За хранително вещество се приема всяко вещество, притежаващо гореизброените качества.





  Ежедневно, ние поглъщаме с храната много и най-разнообразни по вид и състав вещества. Не всички от тях обаче са хранителни. За "хранителни" се приемат само тези, които организмът може да използва за задоволяване на нуждите си. Основните хранителни вещества, които той е способен да усвои са белтъци, мазнини и въглехидрати. Тези три компонента за жизненоважни и се наричат макронутриенти. Те се различават помежду си по строеж и свойства. По тази причина, техният прием трябва да бъде в определени съотношения, отговарящи на нуждите на конкретния индивид. 

  Нерационалното, нездравословно и небалансирано хранене е предшественик на неблагоприятни състояния, болести и смърт. Двата най- често срещани проблема в това отношение са недохранването и прехранването. В първия случай, организмът е бил лишаван от необходимите нутриенти за продължителен период от време. Във връзка с това възникват различни хранителни разстройства, най-срещано сред които е анорексията. При втория случай се наблюдава свръхприем на хранителни вещества, надвишаващ многократно нуждите на тялото. Възникват затлъстяване и други болестни състояния. 


  Неправилното хранене е в основата на голяма част от болестите на съвременния човек и съответно основна причина за смъртността сред населенитео. За да предпазим себе си и близките си, е важно да сме информирани и отговорни към начинът, по който се храним.



Няма коментари:

Публикуване на коментар