Според размера на молекулата и химичния и строеж, въглехидратите се разделят на мохо-, олиго- и полизахариди.
МОНОЗАХАРИДИ
Монозахаридите представляват прости захари, които се разтварят във вода. Познати в природата са глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза и др. Глюкозата и фруктозата са продукти на процеса фотосинтеза и основен енергиен източник за живите организми с несамостоятелен тип хранене.
ДИЗАХАРИДИ
Дизахаридите се образуват от монозахаридите. Познати са три основни дизахарида- захароза, малтоза и лактоза (млечна захар). Те са съставени от следните монозахаридни остатъци:
захароза = глюкоза + фруктоза
малтоза = глюкоза + глюкоза
лактоза = глюкоза + галактоза
Обикновено дизахаридите се включват в групата на олигозахаридите, за която са характерни съединения, изградени от 2 до 10 мономера.
захароза |
Храни, в които се срещат дизахариди са:
ПОЛИЗАХАРИДИ
Полизахаридите са неразтворими във вода и не притежават сладък вкус. Добре познати сред тях са скорбялата (нишестето), гликоген, целулоза, хитин и др. Веригите на тези полимери са изградени от глюкозни остатъци, чийто брой може да варира от 3 000 до 120 000. При хидролиза полизахаридите се разпадат до съставящите ги монозахариди. В човешкия организъм липсва ензим, разграждащ целулозата, поради което тя не се усвоява от него. Такъв ензим притежават само тревопасните животни. Въпреки това целулозата не ни вреди, а напротив, изключително важна и полезна е за чревната перисталтика. Гликогенът е полизахарид, който се образува в черния дроб и мускулите и служи като енергиен резерв.
Храни, в които се срещат полизахариди са:
- зърнени храни- ориз, просо, пшеница, овес, ечемик, жито, ръж и др.
- хляб
- сладкарски изделия
- брашнени продукти
- тестени продукти
- картофи
- царевица
- кестен и др.
Всички въглехидрати имат три основни функции- енергетична, резервна и структурна. Енергетичната им функция се обуславя от факта, че те са основен енергиен източник при несамостойно хранещите се организми. При разграждането на 1гр. въглехидрат се отделят 4 ккал енергия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар