вторник, 27 септември 2016 г.

ВЪГЛЕХИДРАТИ

   Въглехидратите са незаменим и широко разпространен макронутриент. Те представляват съединения на въглерода с водата. Химичните и биологичните им свойства се определят от типа функционална група, прикрепена към веригата на съединението. Функционалните групи са две на брой- хидроксилна и карбоксилна.
   Според размера на молекулата и химичния и строеж, въглехидратите се разделят на мохо-, олиго- и полизахариди.


МОНОЗАХАРИДИ

   Монозахаридите представляват прости захари, които се разтварят във вода. Познати в природата са глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза и др. Глюкозата и фруктозата са продукти на процеса фотосинтеза и основен енергиен източник за живите организми с несамостоятелен тип хранене.


ДИЗАХАРИДИ

   Дизахаридите се образуват от монозахаридите. Познати са три основни дизахарида- захароза, малтоза и лактоза (млечна захар). Те са съставени от следните монозахаридни остатъци:

  захароза = глюкоза + фруктоза
  малтоза = глюкоза + глюкоза
  лактоза = глюкоза + галактоза

   Обикновено дизахаридите се включват в групата на олигозахаридите, за която са характерни съединения, изградени от 2 до 10 мономера. 
захароза


    Храни, в които се срещат дизахариди са:
  • проста захар
  • мед
  • царевичен сироп
  • плодове
  • зеленчуци
  • прясно мляко и млечни продукти и др.
   Простата захар е основна добавка в голяма част от произведените хранителни продукти и по този начин често я консумираме без да подозираме и същевременно често превишаваме допустимия дневен прием на този нутриент, което води до съответните метаболитни нарушения и болести.
    Характерно за монозахаридите и дизахаридите е, че имат сладък вкус и са разтворими във вода.


ПОЛИЗАХАРИДИ

   Полизахаридите са неразтворими във вода и не притежават сладък вкус. Добре познати сред тях са скорбялата (нишестето), гликоген, целулоза, хитин и др. Веригите на тези полимери са изградени от глюкозни остатъци, чийто брой може да варира от 3 000 до 120 000. При хидролиза полизахаридите се разпадат до съставящите ги монозахариди. В човешкия организъм липсва ензим, разграждащ целулозата, поради което тя не се усвоява от него. Такъв ензим притежават само тревопасните животни. Въпреки това целулозата не ни вреди, а напротив, изключително важна и полезна е за чревната перисталтика. Гликогенът е полизахарид, който се образува в черния дроб и мускулите и служи като енергиен резерв.
    Храни, в които се срещат полизахариди са:
  • зърнени храни- ориз, просо, пшеница, овес, ечемик, жито, ръж и др.
  • хляб
  • сладкарски изделия
  • брашнени продукти
  • тестени продукти
  • картофи
  • царевица
  • кестен и др.






   Всички въглехидрати имат три основни функции- енергетична, резервна и структурна. Енергетичната им функция се обуславя от факта, че те са основен енергиен източник при несамостойно хранещите се организми. При разграждането на 1гр. въглехидрат се отделят 4 ккал енергия.
  
   Резервната функция се изпънява от гликогена при животните и от скорбялата при растенията. Структурната функция се изпълнява от целулозата и хитина. Целулозата изгражда клетъчната стена на растителните клетки, а хитинът оформя външния скелет при безгръбначни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар