Мазнините са част от групата на липидите, към които се отнасят още мастните киселини, фосфолипидите и стеролите. Всички те имат една обща характеристика- не се разтварят във вода.
Те служат като основен източник на енергия за организма- 1гр. мазнини дава 9ккал енергия. Тази функция се обуславя от свойството им да се натрупват в клетките под формата на капки, осигурявайки енергиен запас.
Мазнините са основен структурен елемент на клетъчните мембрани и играят ролята на разтворители и преносители на мастноразтворимите витамини: А, Д, Е и К.
От химична гледна точка този макронутриент представлява естер на глицерола с три висши мастни киселини, откъдето идва и другото им наименование- триглицериди.
Различават се два вида мастни киселини- наситени и ненаситени. При наситените, всички въглеродни атоми са свързани с една връзка и максимален брой водородни атоми. Според дължината на веригата биват късо-, средно- и дълговерижни. Характерно за наситените мастни киселини е, че се усвояват трудно (особено дълговерижните) и обикновено се срещат в твърдо състояние. Храните, в които те се срещат най-често са тези от животински произход. Желателно е тяхната консумация да бъде в по-малки количества.
Ненаситените мастни киселини съдържат една или повече двойни връзки и съответно по-малък брой водородни атоми. Това ги прави по-лесно усвоими и определя течното им агрегатно състояние. Спрямо броя двойни връзки в алифатната верига, ненаситените мастни киселини биват мононенаситени и полиненаситени, а според позицията на двойната връзка- омега-3,6 или 9 мастни киселини. Такива мазнини се срещат основно в растителни и рибени масла. Тяхната лесна усвоимост ги прави по-полезни от наситените мазнини. Препоръчителното съотношение за прием на ненаситените мастни киселини е омега-3:омега-6:омега-9 = 1:1:2.
Здравословното съотношение между
наситени и ненаситени мастни киелини
е съответно 3:7
|
Често споменавани и натоварени с лоша слава са транс-мазнините. Те се получават при нагряване на растителни масла до висока температура в присъствие на катализатори и водород. Процесът се нарича хидрогениране, а оттам идва и наименованието хидрогенирани мазнини. Тези мазнини се насищат с водород и обмяната им в организма става почти невъзможна, в резултат, на което те се отлагат по стените на кръвоносните съдове и предизвикват стеснения и запушвания.
Към групата на липидите и по-конкретно на стеролите принадлежи и добре познатият холестерол. Той представлява органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Биологичната му роля се изразява в участието му в изграждането на клетъчните мембрани,както и в образуването на надбъбречни и полови хормони, витамин Д, жлъчни киселини и др. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а част от него се набавя и чрез храната. Съществуват два вида холестерол- добър (HDL), който е с по-висока плътност и не се отлага по стените на кръвоносните съдове, и лош (LDL), който е с по-ниска плътност. Както се подразбира от самото име лошият холестерол е този, който причинява здравословни проблеми на голяма част от хората. Важно е да се знае обаче, че има и добър такъв и затова не трябва във всички случаи, когато чуваме за това вещество, асоциацията да е негативна.
ИЗТОЧНИЦИ НА МАЗНИНИ
ИЗТОЧНИЦИ НА НАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ
- високомаслени млечни продукти (масло, сметана, пълномаслени млека и сирена)
- тлъсто месо
- свинска мас
- кокосово масло
- палмово масло
- тестени продукти
- пържени продукти
ИЗТОЧНИЦИ НА НЕНАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ
ОМЕГА 3 ОМЕГА 6 ОМЕГА 9
- ленено масло - шам фъстък - сусамово олио
- ядки - маслини - авокадо
- сусам - слънчоглед - макадамия
- авокадо - бадеми
- сьомга - фъстъци
- скумрия - свинско месо
- яйца - пилешко месо
ИЗТОЧНИЦИ НА ТРАНС МАЗНИНИ
- хидрогенирани масла
- говеждо
- свинско
- агнешко
- масло
- мляко и млечни продукти
- меса
- пълномаслени млечни продукти
- яйчен жълтък
Консумирайте правилните мазнини, в правилните количества и бъдете здрави!
Няма коментари:
Публикуване на коментар